Kasza jęczmienna łamana – źródło błonnika w diecie.

kasza jęczmienna

Pęczak i inne rodzaje kaszy jęczmiennej jest dość popularnym składnikiem domowych przepisów, ze względu na szerokie zastosowanie w kuchni i bogate właściwości odżywcze. Jeden z ciekawych rodzajów stanowi kasza wiejska, czyli łamana kasza jęczmienna. Świadomie wprowadzamy ją do jadłospisu z powodu dużej zawartość błonnika pomagającego walczyć z zaparciami. Warto jednak wiedzieć, że kasza posiada więcej interesujących właściwości.

Czym jest kasza jęczmienna łamana, czyli kasza wiejska?

Kasza wiejska to jeden z wariantów jęczmienia stanowiącego między innymi częsty składnik ludzkiej diety, paszy dla zwierząt, jak również podstawę słodu wytwarzanego do warzenia piwa. W zależności od metody obróbki, wyróżniamy kilka rodzajów kaszy. Jeśli ziarna jęczmienia zostaną tylko wyłuskane, mamy do czynienia z pęczakiem znanym choćby z wciąż popularnego w Polsce krupniku. Jeśli pęczak zostanie rozdrobniony na małe fragmenty i wypolerowany, powstaje kasza perłowa. Z kolei kasza wiejska to po prostu połamany pęczak. Różne warianty kaszy jęczmiennej wynikają z rozmaitych zastosowań kulinarnych. We wszystkich przypadkach możemy zaś liczyć na wyjątkowe właściwości kaszy.

Kasza wiejska jako cenne źródło błonnika

Dla wielu osób kasza wiejska stosowana w diecie to świadomy wybór ze względu na walkę z zaparciami. Takie właściwości kaszy wynikają z dużej zawartości błonnika w ziarnach. Błonnik zdecydowanie poprawia pracę jelit, dzięki czemu resztki jedzenia nie gromadzą się w przewodzie pokarmowych, z którego są po prostu usuwane. Stosując kaszę wiejską zmniejszymy prawdopodobieństwa wystąpienia chorób i dolegliwości układu pokarmowego. W ten sposób kasza wiejska pozytywnie wpływa także na odchudzanie. Ponadto błonnik ma jeszcze jedną cenną własność – pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

Pozostałe właściwości odżywcze

Kasza wiejska to doskonały element jadłospisu osób aktywnych, które pragną zachować siłę fizyczną i koncentrację przez wiele godzin. Za tą właściwością łamanego pęczaku stoi zawarta w ziarnach skrobia. Dostarczona organizmowi stopniowo zamienia się w glukozę, przez co jedząc kaszę wiejską nie stosujemy tymczasowej bomby energetycznej, ale długotrwałe odżywienie wszystkich komórek organizmu.

Ze względu na obecność witaminy E, kasza wiejska świetnie wpływa na pamięć i koncentrację. Z kolei witaminy z grupy B, które znajdziemy w ziarnach pozytywnie wpływają na wiele układów ludzkiego organizmu, jak również pomagają walczyć z niedokrwistością. Witamina K pomaga w budowie mocnych ścian naczyń krwionośnych i poprawia krzepliwość krwi. Kasza wiejska dostarcza organizmowi ponadto spore dawki krzemu, kwasu foliowego, wapnia i cynku.

W jaki sposób korzystać z kaszy wiejskiej w kuchni?

Kasza wiejska może pełnić rozmaite role w kuchni i jadłospisie. Poleca się ją między innymi jako dodatek do zup czy gulaszu. Do spółki z gotowanymi warzywami będzie stanowiła świetną przekąskę. Jako danie główne sprawdza się w roli dodatku do mięsa, ale często robi się na jej bazie także wegetariańskie kotlety. Nieograniczone są także możliwości stosowania kaszy wiejskiej jako farszu.

Udostępnij na Facebook
Udostęnij na Twitter
Udostępnij na Linkedin

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top