Nasiona Chia. Super żywność, czy tylko chwilowa fit moda?

nasiona chia

Nasiona Chia, czyli szałwia hiszpańska

Czym są maleńkie pochodzące z Meksyku nasiona Chia, uchodzące za “super żywność”, które na fali dbania o siebie i bycia fit, pojawiają się na sklepowych półkach i w mediach? Jakie wartości odżywcze i korzyści zdrowotne niesie regularne spożywanie owych ziarenek? Zapraszam do lektury.

100 gr nasion Chia to ok 42 gr węglowodanów, 16 gr białka (o bardzo dobrym aminogramie), 31 gr tłuszczy i aż 34 gr błonnika (2 razy więcej niż otręby). 60 % frakcji tłuszczowych pochodzi z kwasów omega 3, które w nasionach Chia występują w bardzo dobrej dla zdrowia proporcji 3:1 w stosunku do kwasów omega-6. Duża zawartość kwasów omega-3 pozytywnie wpływa na nasz układ sercowy, poprawia pracę mózgu, koncentrację, zwiększa erekcję, Nasiona Chia bogate są również w minerały: wapń (zawierają go sześciokrotnie więcej niż mleko), selen, żelazo, magnez, mangan, cynk, fosfor, potas, oraz witaminy takie jak: A, C, E, tiamina, ryboflawina, niacyna.

Tak jak wspomniałem nasiona chia to bogactwo błonnika pokarmowego, który mimo że nie ulega trawieniu ma ogromny wpływ na nasz organizm. Błonnik obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu, wchłania metale ciężkie, które wydalamy ze stolcem, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom. Według aktualnych wytycznych WHO zaleca się spożywać ok. 25-40 gr błonnika dziennie.

Nasiona Chia to przede wszystkim bogactwo kwasu alfa-linolenowego

W 100 gr szałwii hiszpańskiej znajdziemy go aż 17 gr. To jeden z najważniejszych składników diety. Działa ochronnie na wątrobę i układ sercowy; obniża poziom cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy, wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko depresji.

Nasiona Chia; jak je spożywać.

Swoje pierwsze nasiona Chia zakupiłem w Rossmanie; cena 8 zł za 200 gr ( zalecane 3 łyżeczki dziennie to ok 15 gr). Szałwia hiszpańska ma dość neutralny smak, dlatego możemy z powodzeniem dodawać je zup, jogurtów, serka wiejskiego, sałatek, wypieku chleba, musli, owsianki, czy też omletów. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego proponuję zacząć swoją przygodę z tymi ziarenkami od 2-3 łyżeczek dziennie, gdyż większa ilość może spowodować efekt przeczyszczający.

Na bazie tych nasion można przygotować pyszny pudding, do przygotowania jednej porcji potrzebne nam będą: 3 łyżeczki nasion Chia, woda, jogurt, płatki owsiane, konfitura owocowa. Nasiona należy zalać wodą lub mlekiem (ok pół szklanki) i odstawić do lodówki na 3 godzinki. Następnie na warstwie nasion nanieść warstwę jogurtu, następnie płatki, i na koniec konfiturę, syrop, czy miód. Smacznego, na zdrowie!

Udostępnij na Facebook
Udostęnij na Twitter
Udostępnij na Linkedin

2 thoughts on “Nasiona Chia. Super żywność, czy tylko chwilowa fit moda?”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top