przepis na pierś z kurczaka

Witam, dziś kolejny wpis z cyklu: kulinaria. Będzie jak zwykle smacznie, szybko, zdrowo i wartościowo. Tym razem na „warsztat” bierzemy podstawę  diety każdego trenującego siłowo, czyli pierś z kurczaka. Przepis banalnie prosty do wykonania nawet przez osoby mające problem z zagotowaniem wody na herbatę.

 Przepis na pierś z kurczaka

Dumnie prezentująca się na zdjęciu głównym ślicznie wysmażona pierś, może być podstawą waszego obiadu (dodać ryż, sałatkę i gotowe) jak i zastąpić wędlinę w waszych nudnych kanapkach. to co widzicie na zdjęciu zawiera ok 110 gr białka (dla porównania; cała tabliczka czekolady to 100 gr.)

Do przygotowania tego cudeńka potrzebne wam będą:

  • 1 pierś z kurczaka (ok 500 gr)
  • łyżka keczupu
  • sól, pieprz
  • przyprawa (ja stosuje to co jest pod ręką; może być do gyrosa, do grilla, czy do kurczaka)
  • torebki papierowe do smażenia (dostępne w większości sklepów)

Czas przygotowania 5 minut, czas smażenia: 8 minut ( po 4 minuty z każdej strony). Czas start.

Pierś z kurczaka należy najpierw dobrze umyć pod bieżącą wodą. Następnie tłuczkiem do mięsa rozbić na kotlety grubości ok 1 cm. Tak uzyskane kotlety nacieramy keczupem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami:

 

 

Wkładamy pierś z kurczaka płasko do takiego woreczka papierowego:

 

 

A następnie kładziemy woreczek z piersią na rozgrzanej suchej patelni. Smażymy bez tłuszczu, przez co pierś z kurczaka jest zdrowsza. Dzięki smażeniu w zamknięty woreczku, pierś jest soczysta. Smażymy po ok 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu  (foto po lewej). Podawać z jako obiad z ryżem, kaszą lub ziemniakami, albo z pieczywem. Smacznego! Masz ciekawy przepis? Podziel się nim, a umieszczę go na swoim blogu.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Załaduj więcej facetwformie.pl
Load More In zdrowie

Przzeczytaj także

YERBA MATE dla początkujących

Yerba mate – pierwszy kontakt. Swoją przygodę z Yerba mate, czyli naparu z liści ost…