Home trening Pomysły na posiłek przed i po treningowy.

Pomysły na posiłek przed i po treningowy.

5 min read
3
0
358
przepis na szejk białkowy

W dzisiejszym wpisie przedstawię wam 2 pomysły na szybkie, smaczne i wartościowe posiłki przed i po treningowe w formie szejków. Większość składników, z pewnością macie w domu pod ręką. Do wykonania potrzebny będzie jedynie dobry blender.

Dlaczego posiłek przed treningowy warto spożywać w formie szejków?

Posiłek przed treningowy powinien być lekkostrawny oraz zawierać dużo węglowodanów i białka i jak najmniej niezdrowych tłuszczów. Potrawy ciężkostrawne i tłuste powodują większe ukrwienie żołądka, przez organizm zamiast tłoczyć krew podczas treningu do mięśni, skieruje ją na nasz układ pokarmowy, przez co mniej składników odżywczych się wchłonie. Poza tym ćwiczenia na pełnym żołądku mogą powodować zgagę i zwyczajnie rozleniwiają; powodują senność i apatię.

Przyjmuje się, że najlepiej spożyć posiłek przed treningowy na około 2 godziny przed wysiłkiem fizycznym. Dla jednych to jednak zbyt duży przedział czasowy i podczas ćwiczeń może dopaść „gastro”. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest wypicie na 30-40 minut przed wysiłkiem fizycznym lekkostrawnego szejka, który dostarczy nam niezbędnych składników  i zaspokoi głód.

Taki szejk białkowo – węglowodanowy będzie również świetny również po treningu żeby uzupełnić glikogen.

Przed i po treningowe szejki białkowo – węglowodanowe

1 przepis.

Składniki:

  • 1 banan
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • garść rodzynek
  • twaróg chudy 120 gr (około pół kostki twarogu na zdjęciu z biedronki)
  • chude mleko 300 ml

Na samym początku najlepiej zblendować same płatki owsiane na „mąkę”:

płatki owsiane

Następnie wszystkie składniki łączymy w pojemniku, blendujemy całość blenderem i gotowe! Taki szejk ma grubo ponad 30 g białka. Opcjonalnie można dodać 2 miarki odzywki białkowej jeśli takową macie.

Ja używam do tego świeżo zakupionego blendera firmy Braun MultiQuick 9 o mocy 1000 W. Dlaczego Braun? Zaufanie i przywiązanie do marki. Przez prawie 10 lat miałem blender 450 W i ani razu się nie zepsuł. Po co więc  mi nowy? Przede wszystkim ze względu na moc 1000 W. Poza tym jest bardzo cichy co wieczorem przy małym dziecku ma znaczenie; moc reguluje się przyciskiem przy pomocy kciuka. Solidna, wykonana ze stali nierdzewnej końcówka chroni przed chlapaniem. Ostrza w blenderze poruszają się również w pionie, dzięki czemu pokarm nie „utyka” gdzieś w końcówce i wszystko ładnie i szybko zblendujemy. Pojemnik do blendera wykonany jest z plastiku bez BPA, przez co jest on bezpieczny w kontakcie z żywnością.

Czytaj także: Jaki blender do orzechów: mielenie orzechów, warzyw, kostek lodu

szejk z blendera

2 przepis.

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka miodu
  • pół małego avokado
  • 1 banan
  • Chude mleko 250 ml

Kolejna ciekawa i smaczna propozycja na wartościowy białkowo – węglowodanowy posiłek przed lub po treningowy. Smaczny i banalnie prosty do zrobienia. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy naszego szejka na jednolitą masę. Smacznego!

PS: Masz ciekawy przepis? Podziel się nim w komentarzu! Siła!

 

Załaduj więcej facetwformie.pl

3 komentarze

  1. Cinu

    10 czerwca 2018 at 17:20

  2. Magda

    16 czerwca 2018 at 21:43

    A u mnie króluje: http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/titanium
    również maszyna od wszystkiego 😀
    najczęściej domowe chleby

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *