Dziś kulinarnie; szybko, smacznie i treściwie. Pyszne domowe burgery do przyrządzenia w niecały kwadrans. Jeden burger to aż 25 gram wartościowego wołowego białka (a na jednym burgerze na pewno się nie skończy 🙂
Wszystkie składniki kupicie w biedrze.
Składniki:
- burgery wołowe; opakowanie zawiera 4 uformowane burgery wołowe. Cena za opakowanie: 7 zł.
- bułki pszenne z sezamem, trafiłem na promocję; 4 szt za 2 zł. Jakościowo bardzo dobre. Oczywiście jeśli chcesz, taką bułkę możesz zastąpić każdą inną:
- Dodatki: ogórek konserwowy, sałata, cebula, pomidor:
- Do smaku: ketchup, musztarda lub sos do burgerów, sól, pieprz
Przygotowanie
Kupione mięso wołowe jest odpowiednio uformowane i gotowe do smażenia. Smażymy je na wolnym ogniu z niewielką ilością tłuszczu po ok. 5 minut z każdej strony.
W tym czasie przekrojoną na pół bułkę pszenną, smarujemy z jednej strony ketchupem i musztardą i wstawiamy do opiekacza lub piekarnika. Podgrzewamy w temperaturze 180 stopni przez około 3-5 minut.
Usmażone mięso oraz pozostałe składniki kładziemy na bułce i gotowe. Smacznego!
Koszt jednego burgera to ok. 3 zł
Ilość białka w jednej porcji: 25 gram.
Czas przygotowania: ok. 15 minut.