Dla jasności, pisząc kakao nie mamy na myśli słodkiego napoju mlecznego naładowanego cukrem. Z ziarna kakaowego otrzymuje się proszek kakaowy oraz masło kakaowe, nazywane tłuszczem kakaowym.
Kakao skład, właściwości, wartości odżywcze.
Są one ważnymi surowcami, m.in. do produkcji czekolady. Jeśli chcemy korzystać z wszystkich dobrodziejstw kakao wybierajmy albo surowe ziarno (dostępne już w biedronce), ciemne kakao, wykorzystywane głównie do wypieków ciast lub gorzka czekolada z zawartością min. 70 % miazgi kakaowej. Ziarno kakaowca zwane “pokarmem bogów” ze względu na swoje wartości odżywcze znajduje się na szczycie listy tzw “super food”, czyli super żywności. Dlaczego? Poniżej 6 powodów dlaczego powinieneś regularnie spożywać kakao.
1. Kakao ma zbliżone właściwości lecznicze do marihuany.
A to ze względu na zawarty Anandamid, zaliczany do endogennych kannabinoidów. Kakao działa na te same receptory co marihuana i może wywierać te same efekty lecznicze. Działa na receptory Cb 1, które są na komórkach układu odpornościowego, tkanki limfatycznej, w mózgu, w naczyniach krwionośnych, dzięki temu anandamid wywiera pozytywny wpływ na cały układ krwionośne, obniża ciśnienie krwi, wzmocnia układ odpornościowy, działa przeciwbólowo. Poprawia także nastrój, działa uspokajająco.
Ziarna kakaowca, takie jak serotonina, tryptofan i dopamina, wpływają na produkcję endorfin, w wyniku czego odczuwamy bardziej pozytywny stosunek do życia i jesteśmy mniej podatni na stany depresyjne. Substancje te wpływają też na procesy metaboliczne ludzkiego mózgu.
Doskonałym i smacznym źródłem kakao jest gorzka czekolada o zawartości tego surowca min 70%.
2. Kakao chroni serce i układ sercowo – naczyniowy.
Ziarna kakaowca bogate są we flawonoidy (procyjanidy, katechiny, epikatechiny). Wg badań Briana Buijsse’a zamieszczonych w pracy : “Chocolate consumption in relation to blood pressure and risk of cardiovascular disease in German adults” w grupie badawczej regularnie spożywającej kakao, ryzyko zgonu z powodu chorób serca było o blisko połowę mniejsze niż u pozostałych. Potwierdziły to również szwedzkie badania ” Stockholm Heart Epidemiology Program” gdzie stwierdzono, że ok 50 g kakao tygodniowo zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Obniża poziom „złego cholesterolu”.
Zdaniem wielu badaczy flawonoidy obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz spadek “złego” cholesterolu LDL. “Pokarm bogów” ma pozytywny wpływ na wzrost “dobrego” cholesterolu HDL oraz działa przeciw zakrzepowo i przeciwzapalnie.
Flawonoidy zwiększają również przepływ krwi w mózgu, co przyczynia się zwiększenia pamięci.
3. Kakao podnosi hormon szczęścia.
Czyli serotoninę, której podwyższony poziom działa antydepresyjnie, wprawia nas w stan błogości, działa nieco nasennie. Dlatego pomimo zawartości kofeiny zaleca się spożywanie kakao przed snem. W nocy serotonina przekształcana jest w melatoninę, substancję niezbędną do zaśnięcia.
Serotonina wpływa także na poziom naszego libido
Im więcej serotoniny tym większe libido.
Osoby zakochane mają wysoki poziom serotoniny, który ulega silnym wahaniom, stąd zmienne nastroje, od silnej euforii do rozpaczy. Oprócz kakao, także banany podwyższają poziom serotoniny
4. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.
Ze względu na zawartość dużej ilości antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do starzenia skóry. Antyoksydanty zawarte w ziarnach kakaowca działają regenerująco i energetyzująco na nasze komórki.
5. Poprawia pamięć i koncentrację.
Ze względu na zawartość teobrominy, kofeiny oraz fenyloetyloaminy kakaowiec ma działanie pobudzające i rozjaśniające umysł. Teobromina, oprócz tego, że jest odpowiedzialna za walory smakowe czekolady. W pewnym zakresie sprzyja usuwaniu nadmiaru wody z organizmu oraz działa moczopędnie, co podkreśla definicje mięśni w sportach sylwetkowych. Pozytywnie wpływa też na nerki oraz obniża poziom stresu. Ze względu na zawartość flawonoli, ziarna kakaowca hamują procesy pogarszania się pamięci, co potwierdziły badania naukowców z Columbia University Medical Center. Po trzech miesiącach osoby w wieku 50-69 lat będące na diecie bogatej we flawonole, wypadły na testach podobnie jak 30 i 40 latkowie.
6. Bogactwo witamin i związków mineralnych.
Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, selenu, cynku, miedzi, manganu, chromu, potasu, fosforu, kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witamin z grupy B, PP, A, E i D. Zawiera również teobrominę i w niewielich ilościacj kofeinę, które mają właściwości pobudzające oraz działają przeciw zmęczeniu psychicznym i fizycznym.
Potas odpowiedzialny jest za dobrą gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. To ważny pierwiastek biorący udział w prawidłowym spalaniu węglowodanów i białek. Według przyjętych norm dla osób dorosłych zapotrzebowanie dzienne wynosi o 4700 mg/dobę. 100 g kakao zapewnia około 32%.
Obecny w kakao w dużej ilości magnez birze udział w większości procesów w organizmie; razem z potasem chroni przed bolesnymi skurczami, odpowiada za prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego, reguluje krzepliwość krwi, reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Spożycie zaledwie 30 g kakao dostarcza naszemu organizmowi pełne dzienne zapotrzebowanie żelaza
7. Zastosowanie kakao w kosmetyce
Obecna technologia umożliwia stosowanie ziaren kakaowca także w kosmetyce. Masło kakaowe jest świetnym środkiem pielęgnującym naszą skórę ze względu na zawartość wspomnianych biopierwiastków (żelazo, miedź, magnez) niezbędnych do właściwego funkcjonowania skóry. Zawarte w kakaowym tłuszcze polifenolowe spowalniają starzenie się skóry. Masło kakaowe to składnik luksusowych kosmetyków, zwłaszcza preparatów do opalania. Natłuszcza, nawilża, zmiękcza naskórek oraz łagodzi stany zapalne skóry. Jest również naturalnym filtrem UV. Tłuszcz kakaowy znajdujemy także w drogich kosmetykach do pielęgnacji włosów; odżywkach, szamponach. Sprawia on, że włosy są lśniące i miękkie.
Kosmetyki do których dodawane jest masło kakaowe mają przyjemny słodki aromat czekolady, który pozytywnie kojarzy się z bezpieczeństwem i przyjemnością.
Kakao przeciwwskazania
Tak jak wszystko, w nadmiernych ilościach szkodzi. Zawiera kofeinę więc osoby z nadciśnieniem powinny mieć to na uwadze. Jest również źródłem garbników, więc osoby cierpiące na hemoroidy i zaparcia powinny ograniczyć jego spożycie.
Jak pić kakao.
Najlepiej jest kupić kakao surowe, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli mamy problem z zakupem takowego, kupmy zwykłe kakao ciemne np Wedla. Kakao w ilości około łyżki stołowej mieszamy z ciepłym mlekiem (rozpuszcza się dużo lepiej niż w zimnym i letnim) Po rozpuszczeniu w mleku nadaje gotowe jest do picia. Do smaku możemy dosłodzić miodem.
Jakie kakao jest najzdrowsze?
Tak jak wspomniałem najzdrowsze jest kakao surowe, a dokładniej surowe ziarna kakaowca, które są jedynie osuszane. Kakao, które możemy kupić w proszku poddane jest już działaniu wysokiej temperatury, która niszczy niektóre witaminy.
9 thoughts on “Kakao. 7 powodów dlaczego to najzdrowszy pokarm na świecie.”
nie miałam pojęcia,że kakao ma tyle zalet. wiedziałam,że poprawia humor(z własnego doświadczenia) ale nie sądziłam,że działa również na serce.Genialna sprawa!
Skurcze? Niedobory magnezu? Spożywam 10g kako już od ponad 2 lat codziennie, jest to mój ulubiony dodatek do musli. Nie potrzebuje już żadnych supernowych chelatów magnezu. Mój układ nerwowy jest szczęśliwy z takiego śniadanka 😉
Super ja bez kakao (czekolady) nie potrafię żyć.
Ja też:)
Hej, najzdrowsza forma kakao to blok, w którym zachowane są zdrowe naturalne tłuszcze. Gotuje się je na wodzie. Zajmuje się Kakao dziesięć lat, więc info sprawdzone;)
Kakao jest po prostu mistrzem wśród roślin !
Zapraszam do swojej manufaktury na http://www.prawdziwekakao.pl
Pozdrawiam
Nie kazdy czlowiek moze spoyzwac to samo. Jezeli ktos choruej na kamice nerkowa, powinien raczej unikac szczawianow 🙂
Kakao zacząłem używać dodając do bezsmakowej odżywki białkowej, żeby jakoś smakowała. Po kilku dniach zauważyłem że mniej stresuje się, mam lepszy humor, przypominają mi się śmieszne rzeczy sprzed 25 lat i znów się z nich śmieję.
Mnie kakao pomogło uporać się ze skurczami w nogach. Mimo że bralam latami tabletki magnezowe różnych producentów kurcze nie mijaly. Mieszam kakao z mlekiem kokosowym. Pycha.
super! ciesze się!